İtalya'nın sağ koalisyon hükümeti, ülkenin enerjik bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla nükleer enerjiye geri dönüşün önünü açacak bir yasa tasarısını kabul etti. Bu önemli karar, 1986'daki Çernobil felaketinin ardından nükleer enerji üretimini durduran İtalya için büyük bir dönemeç noktası olarak kabul ediliyor.
Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, nükleer enerjiye geri dönüş tasarısını kabul ederek, enerji bağımsızlığı arayışlarında ilk somut adımını attı. Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, düzenlediği basın toplantısında yayınlanan yasa tasarısının detaylarına değindi. Bu tasarının esasında, gereken düzenlemelerle birlikte, parlamentonun onayının ardından 12 ay içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor.
Fratin, kabul edilen yasa tasarısının önceki nükleer deneyimlerden farklı olduğunu ifade etti. Bakan, yeni yaklaşımlarının yeni nesil füzyon teknolojilerine odaklandığı ve ilk kez büyük ölçekli santralların mantığından ayrıldığının altını çizdi. Bu karar, aynı zamanda İtalya'nın enerji üretiminde stratejik bağımsızlığını ve güvenliğini artırmaya yönelik daha geniş bir stratejiyi destekliyor.
Son dönemde artan enerji maliyetlerini göz önünde bulunduran Bakanlar Kurulu, ayrıca ailelere ve işletmelere 3 milyar euro değerinde bir mali destek paketini kabul etti. Dikkat çeken bir adım olan bu yatırım, enerji fiyatlarındaki tırmanışla mücadele eden aileleri ve işletmeleri desteklemeyi hedefliyor.
Ekonomik açıdan İtalya'da bu yıl, nükleer santrallerin 1990 yılında kapatılmasının ardından nükleer enerji üretmeyen Avrupa'nın büyük ekonomilerinden biri olarak anılan ülkenin enerji üretiminde yeni bir döneme giriş yaptığı söylenebilir. Hükümetin enerji üretimine dair yasağı kaldırmaya yönelik 2011'deki çabaları sonuçsuz kaldığında, halk oylaması nükleer enerji yasağının sürmesine karar vermişti. Ancak kabul edilen yeni yasa tasarısıyla İtalya, nükleer enerjiye geri dönmeye yönelik büyük bir adım atmış oldu.